20 jaar An t Waeter

 

Wetering - Een terras aan het water waar je gasten met hun boot aan kunnen leggen. Elke horecaondernemer zou toch tekenen voor zo'n toplocatie in de Weerribben? Albert (44) en Martine (38) Schelhaas zijn de trotse eigenaren van An 't Waeter. Op 1 juli bestaat hun bedrijf in Wetering 20 jaar.

De koffie smaakt lekker op het terras van An 't Waeter. Je kijkt er uit op het kanaal de Wetering, waar volop bootjes varen. In het inhammetje bloeien de gele waterlelies. Het zonnetje schijnt weldadig. Toch gaan we even binnen zitten. Naast het horecabedrijf aan de Wetering-West 77 wordt namelijk een nieuwe damwand aangelegd. Een grote drukmachine plaatst net een plaat van 15 meter lang in de grond. 'Onze gasten hebben er geen last van, die zijn al vroeg op pad gegaan,' zegt Jochem Schelhaas (68). Samen met zijn vrouw Marrie (65) begon hij in 1998 met An 't Waeter. 'We hadden hier eerst een veeboerderij, maar moesten noodgedwongen stoppen vanwege de uitbreiding van het natuurgebied,' legt hij uit.

Het echtpaar koos er toen voor om de recreatie in te gaan. Marrie maakte destijds al jam en karnemelk. 'De klanten kregen er een kopje koffie bij,' lacht ze. Dat bracht het echtpaar op het idee om een theetuin te beginnen. Later kwam daar het terras aan het water bij en gingen ze tosti's, soep en uitsmijters verkopen vanuit het restaurant in de boerderij. An 't Waeter breidde verder uit met twee gastenkamers en een minicamping met plaats voor vier caravans. Al gauw kwamen er nog zeven kamers en drie appartementen bij. Zo werd An 't Waeter ook een Bed & Breakfast. In 2000 bouwden de familie Schelhaas een nieuwe woning voor de boerderij.

Uitbreidingen

In 2006 kwamen Albert en Martine hun (schoon)ouders versterken, om daarna het bedrijf van hen over te nemen. Zij verhuisden van hun geiten- en schapenboerderij in Scheerwolde terug naar het ouderlijk huis in Wetering. Hun (schoon)ouders gingen in een woning hiernaast wonen. Jochem en Marrie zijn inmiddels gepensioneerd, maar verlenen nog volop hand- en spandiensten. En op topdagen heeft het bedrijf nog acht andere medewerkers in dienst. De tweede generatie breidde de menukaart uit met zelf gemaakte pannenkoeken, plates, complete menu's, warme en koude buffetten. Het restaurant is bovendien te huur voor feesten en partijen. De keuken lieten Albert en Martine moderniseren en voorzien van nieuwe apparatuur. In de winter verdienen vader en zoon nog wat bij met rietsnijden. In een hoekje van het restaurant hangen foto's van vroeger. Op een ervan staat Jochems opa, turfsteker Jochem Huisman. Hij kocht de boerderij in 1903. Andere foto's herinneren aan de ambachten van molenbouw en het maken van boter, die ook in het dorp beoefend werden.

AED

Naast het 20-jarige bedrijfsjubileum vierde de familie Schelhaas onlangs nog twee huwelijksfeesten. Jochem en Marrie waren op 15 februari 45 jaar getrouwd en Albert en Martine op 10 juni 20 jaar. Deze drie feesten vormden voor Albert een goede reden om een bijzonder cadeau te kopen. In An 't Waeter hangt daarom sinds kort een AED. 'Die is meteen ook voor de hele buurt,' voegt hij er aan toe. Albert en Martine hebben inmiddels een cursus gevolgd om met het apparaat om te kunnen gaan. Elke 20e gast verrast An 't Waeter deze week (01-07-2018/08-07-2018) met waardebonnen voor koffie met zelfgemaakte appeltaart. Op zondag (08-07-2018) worden drie gelukkigen getrakteerd op een menu voor twee personen. Ook geven ze het toeristische boekje Route.nl weg. Meer informatie: www.antwaeter.nl.

 

bron: Steenwijker courant